Nationale Winter Spelen – WSG

Van 23 tot en met 26 januari vonden in het Zwitserse Villars-sur-Ollon de Nationale Winter Spelen vanuit Special Olympics Zwitserland plaats.

Er werd daar gestreden in de disciplines alpineskiën en snowboarden, langlaufen, sneeuwschoenlopen en unihockey. Buiten ruim 500 Zwitserse atleten waren er ook een aantal delegaties uitgenodigd uit het buitenland waaronder Special Olympics Nederland.
Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.
De Nederlandse delegatie bestond uit 8 skiërs waarvan er vier afkomstig zijn van Il Primo in Bergen aan zee en vier van de WSG Uden. Namelijk: Jody, Florian, Simone en Thijs. Samen met hun Coaches Bianca en Lilyan hebben zij deelgenomen aan dit grote avontuur.

Het was een hele mooie en leerzame ervaring voor alle deelnemers van de WSG. We zijn er met het vliegtuig heen gegaan, dat was al best spannend. Het evenement was groots opgezet. Er was een openingsceremonie met de atleten-parade vanaf het sportcentrum in Villars en een grandioze show op het lagergelegen plein gepresenteerd door Mélanie Freymond, een bekende Zwitserse presentatrice, er waren wat korte toespraken en de vlag werd door de atlete-leaders gehesen, de eed werd voorgedragen door enkele deelnemers en na het ontsteken van het olympisch vuur konden de spelen beginnen.

De eerste dag was er divisioning voor de reuzeslalom en de tweede dag de divisioning voor de slalom. Het was best een lastige piste en het skiën van een reuzeslalom kunnen we op de kunstbaan bij de Scans in Uden ook niet echt oefenen. Gelukkig mochten we het parcours verkennen met elkaar waarbij we goed keken waar de lastige punten zaten. Toen de divisioning eenmaal van start ging kwamen de atleten allemaal onverschrokken naar beneden skiën. De blije gezichten als ze de finish over kwamen spraken boekdelen. Trots op zichzelf en blij met hun prestatie. Het zelfvertrouwen groeide met elke afdaling. Er zijn grenzen verlegd door hen!
De twee dagen daarna waren de wedstrijden. Eerst de reuzeslalom waarbij duidelijk te merken was dat onze atleten al aardig aan de piste aan het wennen waren. Ze gingen er veel zekerder vanaf en dat zag je ook in de resultaten. Ook bij de slalomwedstrijd op de laatste dag ging het heel goed. Door diverse valpartijen zijn er soms poortjes gemist. Dat is jammer maar de inzet werd daar niet minder van.

Tijdens de spelen hebben wij als coaches de atleten enorm zien groeien, zowel in de sport als in het zelfvertrouwen. Het spreken met andere deelnemers in een andere taal, de krachten meten met skiërs uit Zwitserland, die duidelijk meer ervaring hebben in deze omstandigheden.
Het was een opeenstapeling van mooie momenten. De openingsceremonie met muziek, dans, vuurwerk en de mascotte die alle sporten uitgebeeld heeft. Het moment dat een sporter door de finish komt met een lach van oor tot oor, trots en vol zelfvertrouwen. De medailleceremonies met alle emoties die daarbij komen en de fijne sfeer onder de spelers en coaches. Meedoen is het allerbelangrijkst hier! Hier zijn we in de wedstrijd misschien wel concurrenten maar we blijven daarnaast ontspannen met elkaar omgaan. Het is zo mooi om daar deel van uit te mogen maken.

De uitslagen van de wedstrijden;
Jody Kastelijns: Brons in de Reuzeslalom en Zilver in de slalom
Simone Bouw: Diskwalificatie in de Reuzeslalom door het missen van een poortje en helaas de 2e run van de slalom gevallen waardoor ze niet meer kon finishen.
Florian d’Ancona: Brons bij de reuzeslalom en een diskwalificatie door het missen van een poortje op de slalom
Thijs van Tienhoven: Helaas bij beide wedstrijden een poortje gemist en daardoor twee diskwalificaties (maar om in zijn eigen woorden te spreken: Ik heb al zoveel medailles van hockey en zwemmen, een lintje hier is niet erg, want het was heel leuk om mee te doen)